RIA ja Pro selvittävät harjoittelutilanteen

Hung Pham (hung.pham a ria.fi), 18.9.2024

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry ja ammattiliitto Pro selvittävät tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä opiskelijoiden harjoittelutilannetta.

Helsinki ICT by JuliaKivela

Tavoitteena on selvittää mm. alan opiskelijoiden harjoittelupaikkatilannetta, harjoittelun ohjausta sekä yleisemmin opiskelijoiden opintoja ja toimeentulokysymyksiä. Kyselyssä selvitetään myös sitä, onko työharjoittelussa noudatettu työehtosopimusta. 

RIAn toimitusjohtaja Kirsi Mettälä sanoo, että yhteistyö Pron kanssa tuntui luontevalta, koska molemmilla järjestöillä on rakennusalan opiskelijoita jäseninä. Pron sopimusalavastaava Jyrki Suihkosen mukaan yhteistyöllä kyselystä saadaan arvokasta tietoa molemmille. 

RIA ja Pro lähettävät järjestöjen opiskelijajäsenille sähköpostin kautta kyselylinkin. Kyselyn kohderyhmänä ovat alan ammattikorkeakouluopiskelijat eli rakennusinsinööreiksi, -mestareiksi ja -arkkitehdeiksi opiskelevat nuoret. Lisäksi kysely lähetetään ammattikorkeakoulujen vastuuopettajien kautta kaikille alan opiskelijoille.  

Kysely lähtee 8000 opiskelijalle. Vastausaika on 16.9.-30.9. 

Mettälä arvelee, että suhdannetilanne näkyy harjoittelupaikkojen määrissä. Moni on jäänyt ilman alan harjoittelupaikkaa. ”Se voi näkyä valmistumisen viivästymisenä ja työvoimapulana jatkossa.” 

RIAn keväällä valmistuville tehdyn kyselyn mukaan moni vastaajista kertoi, että valmistuminen lykkääntyy harjoittelupaikan puutteen takia. Uranvaihtokin oli käynyt mielessä. Tässäkin kyselyssä tiedustellaan, onko alanvaihto käynyt mielessä 

Myös Suihkonen arvioi, että rakennusalan harjoittelupaikkatilanne on tällä hetkellä huono. ”Työvoimapulan aikana uransa aloittaneita haalittiin kissojen ja koirien kanssa töihin. Nyt on kiinnostavaa saada tietää suunnasta parin viime vuoden aikana.” 

”Lisäksi on tärkeätä tietää, miten harjoittelu on sujunut ja millaista palkkaa on maksettu. Siksi teemme vuosittain harjoittelukyselyn”, täsmentää RIAn edunvalvontapäällikkö Antti Aarnio.

Kirjoitus on julkaistu Rakennuslehdessä 13.9.2024. Kirjoittanut Merja Mannila.