Blogi: Juha Aspinen

K-S RIA:n matkassa, hei kaikille 7.3.2013.

Saan kunnian olla ensimmäisen blogin kirjoittaja tänne uudistetuille Keski-Suomen RIA:n sivuille.
Ajattelin tämän tilaisuuden saatuani jakaa muutamia ajatuksiani kanssanne koskien tätä ammattikuntaamme yhdistävää toimintaa ja kokemuksiani siitä.

Ensimmäinen muistikuvani K-S RIA:n toimintaan liittyy aikaan jolloin Lintulan Mikko oli puheenjohtajana (1976-78) seitsemänkymmentä luvun lopulla. Me silloin nuoremmat jäsenet nautimme täysin siemauksin kokeneempien järjestämistä tuote-esittelyistä ja matkoista oppien tuntemaan toisiamme näissä tapahtumissa. Poutun Pentin ensimmäisellä puheenjohtajakaudella järjestetty Kesä -RIA 1980 sai meidän puolisommekin mukaan toimintaan ja sieltä onkin moni vuosikymmeniä kestänyt perheiden välinen ystävyyssuhde alkanut. Ammatillisesti parasta antia olivat tuohon aikaan hienosti järjestettyjen tuote-esittelyiden lisäksi mahdollisuudet tutustua jo vuosia alalla toimineisiin ammattilaisiin yhdistyksen toiminnan kautta.

Kuva 1. KESÄ-RIA 1980 osallistujat tutustuivat RA Mikko Lintulan johdolla Säynätsalon kunnantaloon.

Kuva 1. KESÄ-RIA 1980 osallistujat tutustuivat RA Mikko Lintulan johdolla Säynätsalon kunnantaloon.

Omalle puheenjohtajakaudelle (1985-86) Rajaniemen Mikon jälkeen ajoittuivat Jyväskylän Asuntomessut 1985. Tapahtuman järjestelyjen puitteissa yhdistyksellämme olikin iso rooli ja myös mahdollisuus korjata taloutemme kestävälle pohjalle. Samaan aikaa ajoittuivat lukuisat varainhankintaan liittyneet talkoot, joissa myös yhteishenki lujittui kovasti. Puheenjohtajavuosien aikana menin mukaan myös liiton toimintaan ja olinkin pari vuotta liittohallituksessa ja sen työvaliokunnassa. Tällöin opin tuntemaan valtakunnan tasolla kolleegoja ja toisaalta liiton toimintaa lähempää. Tämän aktiivisen ajan jälkeen innostus hieman laantui ja olin useamman vuoden ajan rivijäsenenä, jopa passiivisena sellaisena. Puolustuksekseni voin mainita työni jakantuneen viikottain aika lailla puoliksi pääkaupunkiseudun ja Jyväskylän välille. Tällöin aikaa ja jaksamista aktiiviseen harrastustoimintaan ei enää löytynyt. Toisaalta tässä välissä RIA -liitto siirsi painopistettään ammatillis-aatteellisesta enemmän ammatti -järjestön suuntaan ja  yrittäjänä minulla ei siihen oikeastaan ollut annettavaa sen enempää kuin intressiään.

Kun Poutun Pena sitten 2010 valittiin uudestaan puheenjohtajaksi lähdin aktiiviseen toimintaan mukaan uudelleen. Pääsin yhdistyksemme liittohallitusedustajaksi ja toisen kerran työvaliokuntaan. Täällä olin mukana yrittäjätoiminnan kysymyksissä ja vein nyt aktiivisemman roolin ottaneen yhdistyksemme ajatuksia liiton toimiston ja hallituksen tietoisuuteen.

Muutaman minulle tulleen välivuoden aikana paikallisyhdistyksen toiminta oli melko tavalla muuttunut ja nykyisin joukkojen saaminen liikkeelle näyttää olevan kovasti paljon vaikeampaa kuin aikoinaan. Uudet tiedonhankinnan välineet ovat pienentäneet esimerkiksi uutuustuotteiden ja menetelmien esittelytilaisuuksien merkitystä. Samoin työelämä näyttäisi vievän ihmisten ajan niin perusteellisesti, ettei sitä riitä näihin yhdistysaktiviteetteihin käytettäväksi.

Toiminta RIA:ssa on antanut eri elämän vaiheisiin erilaista sisältöä. Alussa se oli erinomainen paikka oppia tuntemaan paikallisia kollegoja. Silloin luotu verkosto tarjoaa vieläkin lukuisia mukavia ja hyödyllisiä hetkiä eri tilanteissa. Sittemmin se on tarjonnut mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa ammattikunnan julkikuvaan ja päätöksentekoon. Nyt viime vuosina olen saanut olla mukana vaikuttamassa uusien toimintamallien ja välineiden käyttöönotossa ja hyödyntämisessä.

Kuva 2. K-S RIA:n 4.10.2012 järjestämän Rakentajaseminaarin osanottajia JAMK:lla.

Kuva 2. K-S RIA:n 4.10.2012 järjestämän Rakentajaseminaarin osanottajia JAMK:lla.

On ollut etuoikeus saada nähdä kaikki tämä kehitys, missä yli kolmenkymmenen vuoden aikana olen ollut mukana.

Yhteenvetona voin suositella kaikille toimintaan mukaan lähtemistä niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Itse olen kiitollinen kaikesta kokemuksesta ja niistä lukuisista ystävyyssuhteista joita matkan varrella on saatu solmia.

Kuva 3. Rakentajaseminaarissa 4.10.2012 vasemmalta RA Tommi Luukkonen, RI Juha Aspinen, johtaja Valery Shlyamin ja kaksi muuta henkilöä Venäjän suurlähetystöstä sekä puheenjohtaja Pentti Pouttu.

Kuva 3. Rakentajaseminaarissa 4.10.2012 vasemmalta RA Tommi Luukkonen, RI Juha Aspinen, johtaja Valery Shlyamin ja kaksi muuta henkilöä Venäjän suurlähetystöstä sekä puheenjohtaja Pentti Pouttu.

RI Juha Aspinen on valmistunut Tampereen Teknillisestä Oppilaitoksesta Rakennusinsinööriksi 1975.
Keski-Suomen RIA:n puheenjohtaja 1985-86 ja K-S RIA n hallituksen jäsen 2013-15.

Valokuvat ovat Pentti Poutun kamerasta.