Blogi: Pauli Kujala, 14.1.2014

SATUNNAINEN MATKAILIJA NEPALISSA 08.11-06.12.2013

Marraskuun 8 päivä purkaudumme Turkish Airlinen koneesta ulos Kathmandun kentällä Nepalissa. Matka oli kestänyt yht n.18h, Hesasta lähtö ja Istanbulissa vaihto. Tyttären mies oli meitä poikansa kanssa vastassa ja saimme heti tuntuman kaupungin vasemman puoleiseen liikenteeseen sekä erittäin huonojen katujen kuntoon.

Kuva: Tyypillistä katuliikennettä, paljon skoottereita

Kuva: Tyypillistä katuliikennettä, paljon skoottereita

MUUTAMIA LUKUJA NEPALISTA

Pinta-ala on vajaat puolet Suomen pinta-alasta. Väestöä noin 30miljoona ja suurin kaupunki on Kathmandu vajaat miljoona asukasta. Kansantulo per/asukas 1300$ vuodessa (Suomi 40.000$).

Elinkeinorakenne maatalous 3,3%, teollisuus 30,2% ja palvelut 66,5%.(Wikipedia)

Palveluista suurin osa tulee matkailusta sillä onhan maailman korkein vuoristo Nepalissa. Trekking retket ovatkin kovin suosittuja sinne. Retkille pitää ostaa oppaan (serpa) palvelun, ja ryhmän koko opasta kohden noin 6-8 henkeä. Ansiotaso yllensä keskimäärin vähän yli 100€/kk ja parturissa käväisin ja maksu oli n 1€ joskin taas polttoaine maksoi melkein 1€/l.

Kuva (lainattu wikipediasta): Kumpuilevaa maaseutumaisemaa

Kuva (lainattu wikipediasta): Kumpuilevaa maaseutumaisemaa

ASUMINEN KAUPUNGISSA

Asunnot ovat pääsääntöisesti kivitaloja noin 2-4keroksisia. Aurinkoenergia hyödynnetään käyttöveden lämmityksessä. Kattoterasilla on lasien alla putkisto ja aurinko lämmittää veden ja se kerätään isoihin säiliöihin, josta se painovoiman avulla tulee alas. Aurinkoiset päivät ovat tavallisia lokakuusta huhti-toukokuulle kun taas kesä on monsuunisateiden aikaa. Taloissa ei yleensä ole lämmityslaitteistoa, joskin ilmalämpöpumput ovat myös yleistyneet siellä varakkaimilla.

Kuva: Asunnon kattoterassi, jossa asuimme vedenlämmityksineen.

Kuva: Asunnon kattoterassi, jossa asuimme vedenlämmityksineen.

USKONTO

Suurin osa väestöstä on hinduja ja loput buddhalaisia sekä muita uskontoja. Erilaisia pyhättöjä yksistään Kathmandun laaksossa on yli 2700kpl. Hindulaisuuteen kuuluu myös ruumiiden polttaminen josta näimme esimerkin Pashupatin alueella. Yli 250ha alue jonka läpi virtaa joki ja sen varrella ruumiita poltettiin. Vielä 1900-luvun alussa oli tapana että leski heittäytyi miehensä polttorovioon. Pashupatin aluetta  on alettu  rakentaa joskus 400-luvulla. Johtuneeko sitten uskonnosta mutta alkoholin juominen on siellä harvinaista. Yhtään juopunutta en nähnyt vaikka alkoholia oli myynnissä yleisesti kaupoissa. Nuoriso hengaili kahviloitten läheisyydessä juoden kahvia, teetä tai virvoitusjuomia. Työttömyyttä on tosi paljon joten porukkaa saattoi kokoontua päivittäin  isoinkin joukoin kahviloihin.

Kuva: Ruumitten polttoa Pashupatin temppelialueella joen varrella

Kuva: Ruumitten polttoa Pashupatin temppelialueella joen varrella

SAUNAPROJEKTI

Vierailulla panimme alkuun myöskin saunan rakentamisen. Puutavarakauppa oli vähän toisenlaista kuin meillä. Puu oli varastossa ns pelkkana eli jos ostimme esim 10kpl 2”*5” niin ne sahattiin pelkasta 5”*12” jne. Puu oli jotain mäntyä hinta 1400rbs/ft3 eli noin 345€/m3 ja sahaus oli halpaa vain 25rbs/ft3. Kaikki mitat olivat englantilaista alkuperää. Aluksi vähän ihmetytti tämä varastointi pelkkana mutta toisaalta se oli oikeastaan edullista molemmin puolin ja sahaus (vannesaha) oli edullista ja nopeaa sai sitä dimensiota mitä halusi. Kuljetus tapahtui kolmipyöräisellä riksalla.

Kuva: Saunan alapohjan rakenteet ja pilariperustus

Kuva: Saunan alapohjan rakenteet ja pilariperustus

Paluumatka tultiin taas samaa reittiä takasin joskin jouduttiin yöpymään Istanbulissa kun lento sinne oli 3-4 tuntia myöhässä. Suurin osa matkustajista olivat vaeltajia ja heillä oli valtavat määrät tavaraa, telttoja, kanootteja yms. Mekin tapasimme koneessa 4 Lapualaista jotka olivat olleet vuorilla retkeilemässä. Lentoyhtiö kustansi meille Isatanbulissa hotelliyön ja illallisen siellä sekä edestakaisen matkan lentokentältä myöhästymisen takia.

Kyllä oli vähän vaikea sopeutua tähän Suomen pimeyteen tullessamme tänne. Onneksi joulu oli tulossa.

Pauli Kujala 14.01.2014