Blogi: Pentti Pouttu 1.4.2015

Marrakech – Marokon keidas.

 86DSCN9548 (81)

Osallistuin stipendin saaneena helmikuussa 2015 arkkitehtuuri- ja kulttuurimatkalle Marokkoon. Sen väkiluku on reilut 32 miljoonaa, virallinen kieli on arabia ja BKT/asukas on 4700 USD. Islamilaisessa Marokossa arvostetulla kuninkaalla, Mohammed VI:lla on laajat valtaoikeudet. Suurin osa marokkolaisista on sunnimuslimeja. Lähinnä vuoristossa asuvia berberejä, jotka muodostavat merkittävän vähemmistön, on 12 miljoonaa. Monissa kielissä Marokon alkuperä on Marrakechin kaupungissa, joka tarkoittaa berberikielessä ”Jumalan maata”. Varhaisimmat asukkaat neoliittiseltä kaudelta ovat olleet pääasiassa berbereitä. Maassa on nykyisin 14 yliopistoa, joista vanhin on perustettu jo vuonna 859. Naisista lukutaitoisia on keskimäärin n. 40 % ja miehistä n. 65 %. Luvut lienevät viitteellisiä.

Puuttumatta matkustusnäkökulmasta mitenkään kolonialismin jälkeisiin aluekiistoihin, voitaneen todeta fosforin huomattavan merkityksen kiistanalaisen Länsi-Saharan alueen omistukseen.

22DSCN9548 (3)

Lentomme oli tullen mennen Lissabonin kautta Casablancaan. Muitakin matkustusmahdollisuuksia yli 800 000 asukkaan Marrakechiin on riittämiin. Kulttuuri- ja arkkitehtuurimatkoja järjestävät ainakin Aurinkomatkat ja Olympia. Omatoiminen matkustaminen ja tutustuminen kohteisiin onnistuisi myös helposti. Tosin paikallista englanninkielistä opastusta suosittelen lämpimästi. Turvallisuuden suhteen Marokko arkkitehtuuriltaan on kulttuuriturismille oiva elämyskohde, mitään ei meille sattunut, eikä edes yritetty! Maaston korkeuserot olivat kohtuulliset, vuoristo-osuudella lunta oli saman verran kuin kotonakin. Laaksoissa kirsikkapuiden kaltaiset mantelipuut kukkivat.

Koraanikoulujen vuosisataisia perinteitä on syytä kunnioittaa. Moskeijoissa on edelleen muessin, joka kutsuu viidesti päivässä islaminuskoiset rukouksiinsa. Myös Marokon vuosisatainen käsityöperinne metallin, nahkan ja mosaiikin käsittelyssä on ainutlaatuista. Hintataso on Marokossa edullinen lukuun ottamatta tuontitavaroita.

Matkakohteinamme Marokossa olivat: Casablanca, Rabat, Meknes, Volubilis, Fes, Afourer ja Marrakech. Kiersimme kaikki kohteet bussilla yhteensä 1300 km, reilun viikon aikana. Marokko ja eritoten Marrakech on löytö, lähes kaiken nähneelle maailman matkaajallekin. Lämpötilan mukaan suositeltava matkustusaika on joko maalis- tai huhtikuu tai loka – marraskuu.

Marrakechin kaupungin ytimen, vanhan medinan punasaviset pise – muurit nousevat kuin suoraan terrakotan värisestä maaperästä.

96DSCN9548 (71)

Atlasvuorten juurella oleva afrikkalaisvaikutteinen Marrakechin näyttävin maamerkki on Koutoubian moskeija, jonka 70-metrinen minareetti sai alkunsa 1100-luvulla. Kaupungin keskipiste on Pohjois- Afrikan ainutlaatuisin tori, Djemaa el-Fna eli taikureiden tori, jonka tarina sai alkuna vuonna 1050, jolloin se toimi kaupungin mestauspaikkana. Pian kuitenkin aukio alkoi vetää puoleensa muusikkoja ja katuesiintyjiä ympäri Afrikan, ja edelleenkin se on tunnettu Saharan takaa tulleista esiintyjistä ja poppamiehistä.

Torimiljöön hypnoottinen atmosfääri on illan pimentyessä mieltä huumaava. Akrobaatit, tassiryhmät, käärmeenlumoojat, tarinankertojat, hampaankiskojat, tulennielijät ja kymmenet edulliset ruokapaikat sekä korvia huumaava savun kyllästämä rummutus -musiikki on kuin aikakone Afrikan rikkaaseen menneisyyteen.

Torin ympäristössä, Marrakechin laajalla basaarialueella eli soukissa kannattaa seikkailla ja hieman eksyäkin. Kävelykujat kapenevat parhaimmillaan vain hartian levyiseksi. Siellä elämä sykkii hiilivalkealla.

116DSCN9548 (3)

Marokon ruokakulttuuri on perinteisen pohjoisafrikkalainen, käytetyimpinä mausteina ovat minttu, juustokumina ja korianteri. Kansallisruoka on suippokantisessa ruukussa valmistettu kuskus. Yksi kerta saattaa karjalanpaistin tykkääjälle turistille riittää? Seurustelujuomana on yleensä mieto minttutee, joka vihreine mintunlehtineen on oiva löytö! Alkoholia ei näy missään muslimiyhteisössä, paitsi turistihotelleissa.

Jardin Majorelle -alue sijaitsee Marrakechin medinanpohjoispuolella, mutta on ehdottamasta tutustumisen arvoinen yksityinen puisto. Se on ranskalaisen taiteilijan Jacques Majorellen 1920 luvulla perustama kasvitieteellinen puutarha, jonka muotisuunnittelija Yves Saint Laurent kunnosti itselleen. Puutarhan keskellä on todellinen helmi, berberi – museo.

Parin tunnin ajomatkan päässä Marrakechistä itään sijaitsevat Ouzoudin vesiputoukset, joista vesi syöksyy 100 metrin matkalta alas vehreään turistisolaan. Kaikki on kuitenkin suhteellista, Argentiinan ja Brasilian rajalla oleva Iguatsun – putous keskellä viidakkoa mykistää pitkospuilla taapertavan turistin, joita kohteessa viidakon keskellä vierailee vuosittain n. 7 miljoonaa! Veden arvostuksen Marokossa ymmärtää sillä kaikki vesi, joka ei sada, tulee joko vuorilta, monesti pahoina tulvina, tai joudutaan pumppaamaan syvältä maaperästä, myös tasokkaaille golf –kentille!

Marokko panostaa huomattavasti turismiin, uusia hulppeita hotelleja on koko ajan rakenteilla. Myös Golf – kentät houkuttelivat upeilla maisemilla, kohtuullisilla hinnoilla ja hyvällä palvelulla, niin meidätkin. Marrakechistä matkasimme bussilla Casablancaan, josta lento loskaiseen Suomeen – kotiin Jyväskylään.

44DSCN9548 (5)-1

Teksti ja kuvat Pentti Pouttu

 

Lähteet: Marokko Wikipedia ja Berlitz Marokko matkaopas.

…………………………………………………………………………………………………….