Author Archives: Admin

TYÖMAAKÄYNNIT

Seuraavat työmaakäynnit ovat syksyllä 2018. Niistä ilmoitamme, kun tarkat ajankohdat ovat selvillä.

————————————————————————————————————————

K-S RIAn vuosikokous

Keski-Suomen RIA ry:n vuosikokous oli 19.2.2018 klo 17.00 Sitowise Oy:n (Wise Group Finland Oy) tiloissa osoitteessa Kypärätie 4, 40630 Jyväskylä.

 

 

K-S RIAn pikkujoulut

K-S RIA:n perinteiset pikkujoulut, avec, ovat lauantaina 1.12.2018 klo 19 Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näytämöllä HAIR-musikaalin pauloissa. Yhdistys tarjoaa tulokuoharit ja pernteisen väliaikatarjoilun: tee/kahvi + leivos + konjakki/likööri/alkoholiton. Jäsen/aveckustannus on vain 32 €/hlö. Väliajalla kuullaan puheenjohtajan perinteinen puuropuhe. Erittäin hyvällä sijainnilla olevia paikkoja on rajallisesti. Pukukoodista jo nyt sen verran, että 1960-70-luvun hippivaatteet ovat kovaa kamaa.  Nuorjäsenet suunnittelevat illan yllätykseksi pikkujoulujen RIA-jatkot. Sitova ilmoittautuminen mahdollisimman pian sähköpostilla osoitteeseen ksria@ksria.fi. Kirjoita viestiin ”Pikkujoulu 2018″ sekä osallistujien nimet. Tilaisuuden maksaminen ohjeistetaan syksyllä 2018.

K-S RIA Golf 2018

ksriagolf

K-S RIA Golf 2018

Kenttä

Kilpailu pelataan Jyväs-Golfin kentällä Sippulanniemessä.

Aika

Pelipäivä on lauantai 2.6.2018 kello 11.30 alkaen.

Kilpailu 

Kilpailu on tarkoitettu Keski-Suomen RIAn jäsenille sekä heidän puolisoilleen. K-S RIA kutsuu kisaan myös yhteistyökumppaneitaan.

Kilpailussa pelataan Keski-Suomen RIAn mestaruudesta. Kaikki pelaavat yhdessä sarjassa, sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Kilpailu on henkilökohtainen.

Pelimuoto on tasoituksellinen lyöntipeli täysin tasoituksin, maksimitasoitus on kuitenkin 36. Pelataan 18 reikää.

Alustava aikataulu kilpailulle

11.30          Keittolounas klubilla ja kilpailuinfo

12.00          Ensimmäinen ryhmä lähtee

18.30          Palkintojen jako

Kilpailun osallistumismaksu on 35 €/henkilö sisältäen greenfeen ja keittolounaan. Jyväs-Golfin kausimaksun maksaneille kilpailumaksu on 5 €.

Ilmoittautumiset

Ilmoittautumiset 30.5.2018 kello 12.00 mennessä sähköpostilla:

rajaniemimikko@gmail.com

Ilmoittautumisen yhteydessä: tasoitus ja seura, mahdolliset toiveet, jne.

RIA-Klubi III 17.5.2017

RIA-Klubi-III-pieni RIA-Klubin ovet aukeavat jälleen!

RIA-Klubi × X RAUTIO 17.5.2017

Keskiviikkona 17.5. Jyväskylän Ilokiven ovet avautuvat RIA-Klubille joka ensimmäistä kertaa siirtyy yksityisestä tunkkaisesta kellarista julkiseen tunkkaiseen kellariin.

Tilat ovat alkuillasta varattu RIA ry:n, K-S RIA ry:n ja rakennusalan valmistuvien opiskelijoiden käyttöön jolloin luvassa on tarjoilua, tiedotusta K-S RIA ry:n uusista raikkaista tuulista ja tapahtumista sekä alan verkostoitumismahdollisuuksia. Kello kymmeneltä cocktailtarjoilujen rippeitä saa tulla tyhjentämään vatsoihinsa muutkin jos niitä nälkäisten suiden jäljiltä jää.

Koko illan viihdykettä tarjoilee DJ X Rautio. Luvassa vivahteikasta ja menevää jytkettä jota artisté kuvaa otsikolla ”Future Funk, Beats & Electronic music”.

Ilmoittaudu tapahtumaan sähköpostitse osoitteeseen ksria@ksria.fi tai liity tapahtuman Facebook-ilmoitukseen osoitteessa

https://www.facebook.com/events/162299120960956/ !

Sisään pääsee narikan hinnalla, jonka RIA tarjoaa jäsenilleen ennen kello kymmentä.

Tapahtuma alkaa klo 18.00.

MUURAMEN KIRKKOON TUTUSTUMINEN 5.4.2017

5.4. klo 17 tutustumme Muuramen peruskorjattuun kirkkoon, 

Sanantie 7,  40950 Muurame.
Alvar Aallon suunnittelemassa v. 1929  valmistuneessa kirkossa näkyvät Aallon Italiaan tekemän matkan vaikutteet. 
Peruskorjauksessa v. 2016 kirkko palautettiin alkuperäiseen asuun ulkoa ja sisältä.

Tervetuloa!

 

K-S RIA ry yhteismatka Mannerheim-oopperaan 18.6.2017 – ilmoittautumisaikaa jatkettu!

ENNAKKOILMOITUS – ennakkoilmoittautumisaikaa jatkettu!

Ilmajoen Musiikkijuhlilla esitetään 2017 Suomen itsenäisyyden 100v. ohjelmistoa;

MANNERHEIM -ooppera.

K-S RIA on varannut lippuja jäsenistölle +avec sunnuntain esitykseen
18.6.2017 klo 14.00, joka on viimeinen esitys.

Yhdistys kustantaa kuljetuksen ja tarjoaa Ilmajoella ennen esitystä työlounaan.
Osallistujan maksettavaksi aikanaan jää vain lipun hinta á 74 € /hlö.

www.musiikkijuhlat.fi

Ennakkoilmoittautuminen on jatkettu 27.10.2016 asti, ilmoittaudu Poutun Pentille s-postilla.
pentti.pouttu@kotiportti.fi
Matkat luonnollisesti varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Maksun suorittamisesta viestitetään ilmoittautuneille erikseen ensi vuoden alussa.
Maksu yhdistyksen tilille tulee suorittaa 31.3.2017 mennessä.

Mainittakoon, että MANNERHEIM-oopperan kaikki kuusi esitystä ovat loppuunmyydyt ja
peruutuspaikoista kiinnostuneille on jo nyt muodostunut pitkä jono.

Mikäli lähtijöitä on tarpeeksi, RIA -kulttuurimatka tehdään pikkubussilla, jolloin Ilmajoen kunta tarjoaa ilmaisen, opastetun kiertoajelun tutustuen paikkakunnan kulttuurinähtävyyksiin.

Lisätietoja matkasta saa Pentiltä 0500 842222.

Tervetuloa todelliselle, ikimuistettavalle itsenäisyyden kulttuurimatkalle.
K-S RIA hallitus.

Blogi: Pentti Pouttu 1.4.2015

Marrakech – Marokon keidas.

 86DSCN9548 (81)

Osallistuin stipendin saaneena helmikuussa 2015 arkkitehtuuri- ja kulttuurimatkalle Marokkoon. Sen väkiluku on reilut 32 miljoonaa, virallinen kieli on arabia ja BKT/asukas on 4700 USD. Islamilaisessa Marokossa arvostetulla kuninkaalla, Mohammed VI:lla on laajat valtaoikeudet. Suurin osa marokkolaisista on sunnimuslimeja. Lähinnä vuoristossa asuvia berberejä, jotka muodostavat merkittävän vähemmistön, on 12 miljoonaa. Monissa kielissä Marokon alkuperä on Marrakechin kaupungissa, joka tarkoittaa berberikielessä ”Jumalan maata”. Varhaisimmat asukkaat neoliittiseltä kaudelta ovat olleet pääasiassa berbereitä. Maassa on nykyisin 14 yliopistoa, joista vanhin on perustettu jo vuonna 859. Naisista lukutaitoisia on keskimäärin n. 40 % ja miehistä n. 65 %. Luvut lienevät viitteellisiä.

Puuttumatta matkustusnäkökulmasta mitenkään kolonialismin jälkeisiin aluekiistoihin, voitaneen todeta fosforin huomattavan merkityksen kiistanalaisen Länsi-Saharan alueen omistukseen.

22DSCN9548 (3)

Lentomme oli tullen mennen Lissabonin kautta Casablancaan. Muitakin matkustusmahdollisuuksia yli 800 000 asukkaan Marrakechiin on riittämiin. Kulttuuri- ja arkkitehtuurimatkoja järjestävät ainakin Aurinkomatkat ja Olympia. Omatoiminen matkustaminen ja tutustuminen kohteisiin onnistuisi myös helposti. Tosin paikallista englanninkielistä opastusta suosittelen lämpimästi. Turvallisuuden suhteen Marokko arkkitehtuuriltaan on kulttuuriturismille oiva elämyskohde, mitään ei meille sattunut, eikä edes yritetty! Maaston korkeuserot olivat kohtuulliset, vuoristo-osuudella lunta oli saman verran kuin kotonakin. Laaksoissa kirsikkapuiden kaltaiset mantelipuut kukkivat.

Koraanikoulujen vuosisataisia perinteitä on syytä kunnioittaa. Moskeijoissa on edelleen muessin, joka kutsuu viidesti päivässä islaminuskoiset rukouksiinsa. Myös Marokon vuosisatainen käsityöperinne metallin, nahkan ja mosaiikin käsittelyssä on ainutlaatuista. Hintataso on Marokossa edullinen lukuun ottamatta tuontitavaroita.

Matkakohteinamme Marokossa olivat: Casablanca, Rabat, Meknes, Volubilis, Fes, Afourer ja Marrakech. Kiersimme kaikki kohteet bussilla yhteensä 1300 km, reilun viikon aikana. Marokko ja eritoten Marrakech on löytö, lähes kaiken nähneelle maailman matkaajallekin. Lämpötilan mukaan suositeltava matkustusaika on joko maalis- tai huhtikuu tai loka – marraskuu.

Marrakechin kaupungin ytimen, vanhan medinan punasaviset pise – muurit nousevat kuin suoraan terrakotan värisestä maaperästä.

96DSCN9548 (71)

Atlasvuorten juurella oleva afrikkalaisvaikutteinen Marrakechin näyttävin maamerkki on Koutoubian moskeija, jonka 70-metrinen minareetti sai alkunsa 1100-luvulla. Kaupungin keskipiste on Pohjois- Afrikan ainutlaatuisin tori, Djemaa el-Fna eli taikureiden tori, jonka tarina sai alkuna vuonna 1050, jolloin se toimi kaupungin mestauspaikkana. Pian kuitenkin aukio alkoi vetää puoleensa muusikkoja ja katuesiintyjiä ympäri Afrikan, ja edelleenkin se on tunnettu Saharan takaa tulleista esiintyjistä ja poppamiehistä.

Torimiljöön hypnoottinen atmosfääri on illan pimentyessä mieltä huumaava. Akrobaatit, tassiryhmät, käärmeenlumoojat, tarinankertojat, hampaankiskojat, tulennielijät ja kymmenet edulliset ruokapaikat sekä korvia huumaava savun kyllästämä rummutus -musiikki on kuin aikakone Afrikan rikkaaseen menneisyyteen.

Torin ympäristössä, Marrakechin laajalla basaarialueella eli soukissa kannattaa seikkailla ja hieman eksyäkin. Kävelykujat kapenevat parhaimmillaan vain hartian levyiseksi. Siellä elämä sykkii hiilivalkealla.

116DSCN9548 (3)

Marokon ruokakulttuuri on perinteisen pohjoisafrikkalainen, käytetyimpinä mausteina ovat minttu, juustokumina ja korianteri. Kansallisruoka on suippokantisessa ruukussa valmistettu kuskus. Yksi kerta saattaa karjalanpaistin tykkääjälle turistille riittää? Seurustelujuomana on yleensä mieto minttutee, joka vihreine mintunlehtineen on oiva löytö! Alkoholia ei näy missään muslimiyhteisössä, paitsi turistihotelleissa.

Jardin Majorelle -alue sijaitsee Marrakechin medinanpohjoispuolella, mutta on ehdottamasta tutustumisen arvoinen yksityinen puisto. Se on ranskalaisen taiteilijan Jacques Majorellen 1920 luvulla perustama kasvitieteellinen puutarha, jonka muotisuunnittelija Yves Saint Laurent kunnosti itselleen. Puutarhan keskellä on todellinen helmi, berberi – museo.

Parin tunnin ajomatkan päässä Marrakechistä itään sijaitsevat Ouzoudin vesiputoukset, joista vesi syöksyy 100 metrin matkalta alas vehreään turistisolaan. Kaikki on kuitenkin suhteellista, Argentiinan ja Brasilian rajalla oleva Iguatsun – putous keskellä viidakkoa mykistää pitkospuilla taapertavan turistin, joita kohteessa viidakon keskellä vierailee vuosittain n. 7 miljoonaa! Veden arvostuksen Marokossa ymmärtää sillä kaikki vesi, joka ei sada, tulee joko vuorilta, monesti pahoina tulvina, tai joudutaan pumppaamaan syvältä maaperästä, myös tasokkaaille golf –kentille!

Marokko panostaa huomattavasti turismiin, uusia hulppeita hotelleja on koko ajan rakenteilla. Myös Golf – kentät houkuttelivat upeilla maisemilla, kohtuullisilla hinnoilla ja hyvällä palvelulla, niin meidätkin. Marrakechistä matkasimme bussilla Casablancaan, josta lento loskaiseen Suomeen – kotiin Jyväskylään.

44DSCN9548 (5)-1

Teksti ja kuvat Pentti Pouttu

 

Lähteet: Marokko Wikipedia ja Berlitz Marokko matkaopas.

…………………………………………………………………………………………………….

Blogi: Pauli Kujala, 14.1.2014

SATUNNAINEN MATKAILIJA NEPALISSA 08.11-06.12.2013

Marraskuun 8 päivä purkaudumme Turkish Airlinen koneesta ulos Kathmandun kentällä Nepalissa. Matka oli kestänyt yht n.18h, Hesasta lähtö ja Istanbulissa vaihto. Tyttären mies oli meitä poikansa kanssa vastassa ja saimme heti tuntuman kaupungin vasemman puoleiseen liikenteeseen sekä erittäin huonojen katujen kuntoon.

Kuva: Tyypillistä katuliikennettä, paljon skoottereita

Kuva: Tyypillistä katuliikennettä, paljon skoottereita

MUUTAMIA LUKUJA NEPALISTA

Pinta-ala on vajaat puolet Suomen pinta-alasta. Väestöä noin 30miljoona ja suurin kaupunki on Kathmandu vajaat miljoona asukasta. Kansantulo per/asukas 1300$ vuodessa (Suomi 40.000$).

Elinkeinorakenne maatalous 3,3%, teollisuus 30,2% ja palvelut 66,5%.(Wikipedia)

Palveluista suurin osa tulee matkailusta sillä onhan maailman korkein vuoristo Nepalissa. Trekking retket ovatkin kovin suosittuja sinne. Retkille pitää ostaa oppaan (serpa) palvelun, ja ryhmän koko opasta kohden noin 6-8 henkeä. Ansiotaso yllensä keskimäärin vähän yli 100€/kk ja parturissa käväisin ja maksu oli n 1€ joskin taas polttoaine maksoi melkein 1€/l.

Kuva (lainattu wikipediasta): Kumpuilevaa maaseutumaisemaa

Kuva (lainattu wikipediasta): Kumpuilevaa maaseutumaisemaa

ASUMINEN KAUPUNGISSA

Asunnot ovat pääsääntöisesti kivitaloja noin 2-4keroksisia. Aurinkoenergia hyödynnetään käyttöveden lämmityksessä. Kattoterasilla on lasien alla putkisto ja aurinko lämmittää veden ja se kerätään isoihin säiliöihin, josta se painovoiman avulla tulee alas. Aurinkoiset päivät ovat tavallisia lokakuusta huhti-toukokuulle kun taas kesä on monsuunisateiden aikaa. Taloissa ei yleensä ole lämmityslaitteistoa, joskin ilmalämpöpumput ovat myös yleistyneet siellä varakkaimilla.

Kuva: Asunnon kattoterassi, jossa asuimme vedenlämmityksineen.

Kuva: Asunnon kattoterassi, jossa asuimme vedenlämmityksineen.

USKONTO

Suurin osa väestöstä on hinduja ja loput buddhalaisia sekä muita uskontoja. Erilaisia pyhättöjä yksistään Kathmandun laaksossa on yli 2700kpl. Hindulaisuuteen kuuluu myös ruumiiden polttaminen josta näimme esimerkin Pashupatin alueella. Yli 250ha alue jonka läpi virtaa joki ja sen varrella ruumiita poltettiin. Vielä 1900-luvun alussa oli tapana että leski heittäytyi miehensä polttorovioon. Pashupatin aluetta  on alettu  rakentaa joskus 400-luvulla. Johtuneeko sitten uskonnosta mutta alkoholin juominen on siellä harvinaista. Yhtään juopunutta en nähnyt vaikka alkoholia oli myynnissä yleisesti kaupoissa. Nuoriso hengaili kahviloitten läheisyydessä juoden kahvia, teetä tai virvoitusjuomia. Työttömyyttä on tosi paljon joten porukkaa saattoi kokoontua päivittäin  isoinkin joukoin kahviloihin.

Kuva: Ruumitten polttoa Pashupatin temppelialueella joen varrella

Kuva: Ruumitten polttoa Pashupatin temppelialueella joen varrella

SAUNAPROJEKTI

Vierailulla panimme alkuun myöskin saunan rakentamisen. Puutavarakauppa oli vähän toisenlaista kuin meillä. Puu oli varastossa ns pelkkana eli jos ostimme esim 10kpl 2”*5” niin ne sahattiin pelkasta 5”*12” jne. Puu oli jotain mäntyä hinta 1400rbs/ft3 eli noin 345€/m3 ja sahaus oli halpaa vain 25rbs/ft3. Kaikki mitat olivat englantilaista alkuperää. Aluksi vähän ihmetytti tämä varastointi pelkkana mutta toisaalta se oli oikeastaan edullista molemmin puolin ja sahaus (vannesaha) oli edullista ja nopeaa sai sitä dimensiota mitä halusi. Kuljetus tapahtui kolmipyöräisellä riksalla.

Kuva: Saunan alapohjan rakenteet ja pilariperustus

Kuva: Saunan alapohjan rakenteet ja pilariperustus

Paluumatka tultiin taas samaa reittiä takasin joskin jouduttiin yöpymään Istanbulissa kun lento sinne oli 3-4 tuntia myöhässä. Suurin osa matkustajista olivat vaeltajia ja heillä oli valtavat määrät tavaraa, telttoja, kanootteja yms. Mekin tapasimme koneessa 4 Lapualaista jotka olivat olleet vuorilla retkeilemässä. Lentoyhtiö kustansi meille Isatanbulissa hotelliyön ja illallisen siellä sekä edestakaisen matkan lentokentältä myöhästymisen takia.

Kyllä oli vähän vaikea sopeutua tähän Suomen pimeyteen tullessamme tänne. Onneksi joulu oli tulossa.

Pauli Kujala 14.01.2014

Rakennusarkkitehti (AMK) tutkintonimikkeestä valtioneuvoston päätös

Valtioneuvosto on antanut 26.9.2013 seuraavan asetuksen koskien rakennusarkkitehtikoulutusta:

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen muuttamisesta. Ammattikorkeakouluista annettua valtioneuvoston asetusta (352/2003) on muutettu asetuksella 483/2013, joka tulee voimaan 1.1.2014. Muutosasetuksen liitteessä säädetään ammattikorkeakoulussa suoritettavista tutkinnoista ja niihin liitettävistä tutkintonimikkeistä. Liitteeseen lisätään uusi tutkintonimike rakennusarkkitehti (AMK).

Asetus tulee voimaan 1.1.2014. (OKM hallitusneuvos Maiju Tuominen 0295 330 320)

Työryhmä esittää rakennusarkkitehtikoulutusta ammattikorkeakouluihin

Tiedote 14-06-2013

Opetusministeri Krista Kiurulle 14.6. luovutetussa muistossa työryhmä esittää, että ammattikorkeakoulussa käynnistetään tutkintoon johtava, rakennussuunnitteluun painottunut koulutus. Koulutus johtaisi tekniikan ammattikorkeakoulututkintoon, johon liitetään tutkintonimike rakennusarkkitehti (AMK).

Tutkinnon laajuudeksi työryhmä esittää 240 opintopistettä. Kansainvälinen vertailtavuus ja liikkuvuus otetaan huomioon siten, että käynnistettävän koulutuksen sisällöt täyttäisivät EU:n ammattipätevyysdirektiivin vaatimukset.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen koulutustarpeeksi työryhmä arvioi 80 – 120 aloittajaa vuosittain. Koulutusvastuu voidaan työryhmän esityksen mukaan antaa ammattikorkeakoululle, jossa on vahvaa rakennusalan osaamista ja kiinteä yhteys muun rakennusalan koulutuksen kanssa. Riittävän suurten osaamiskeskittymien aikaansaamiseksi koulutusta voitaisiin käytännössä antaa 2-4 ammattikorkeakoulussa.

Työryhmä ehdottaa, että rakennusarkkitehtikoulutuksen tutkinnon osia voidaan hyödyntää sellaisinaan myös täydennyskoulutuksessa. Ammattikorkeakoulut huolehtivat siitä, että aiemmin tutkinnon suorittaneilla on mahdollisuus päivittää tutkintonsa ammattikorkeakoulututkinnoksi.

Opetusministeri Krista Kiuru pitää tärkeänä, että korkeakoulujen tutkintorakenne ja koulutustarjonta vastaavat joustavasti yhteiskunnan ja työelämän muuttuviin tarpeisiin. Tämä edellyttää tarvittaessa muutoksia tutkintoihin ja koulutustarjontaan.

– Työelämästä on poistumassa eläkkeelle satoja arkkitehtejä ja rakennusarkkitehtejä lähivuosina. Rakentamiseen kohdistuvat laatu- ja energiatehokkuusvaatimukset lisäävät suunnittelijoiden ja ammattiosaajien tarvetta. Nyt tarvitaan uusia ratkaisuja, joilla voidaan turvata rakennussuunnittelun ammattilaisten saatavuus, Kiuru toteaa.

– Käynnistettävän koulutuksen tulee olla profiililtaan erilaista kuin yliopistoissa annettava arkkitehtikoulutus. Tarkoituksena on kouluttaa nimenomaisesti työelämän tarvitsemia osaajia. Suunnittelun haasteellisuuden lisääntyessä tarvitaan kasvavassa määrin erikoistumista ja eri ammattiryhmien välistä yhteistyötä, Kiuru linjaa.

Työryhmän esitys lähetetään seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen työryhmän muistio

K-S RIA ry:n aloite JAMK:n hallitukselle 13.5.2013

K-S RIA ry luovutti 13.5.2013 Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukselle kolmekohtaisen koulutusaloitteen.

Tilaisuudessa olivat paikalla:

JAMK: rehtori, toimitusjohtaja Jussi Halttunen, vararehtori Heikki Malinen.

K-S RIA: puheenjohtaja, yliarkkitehti Pentti Pouttu; liiketoimintakehityksen johtaja Juha Aspinen, Buildercom Oy; toimitusjohtaja Tommi Luukkonen, Arkkitehtipalvelu Oy.

Kuvassa vasemmalta: Juha Aspinen, Tommi Luukkonen, Pentti Pouttu, Jussi Halttunen

Kuvassa vasemmalta: Juha Aspinen, Tommi Luukkonen, Pentti Pouttu, Jussi Halttunen

Keski-Suomen Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit K-S RIA ry esittää vakavasti uudelleen harkittavaksi, että teknologiayksikön rakennustekniikan koulutusohjelman rakennusinsinöörien (AMK) sisäänotto, 40 -60 aloituspaikkaa, palautetaan JAMK:lle 2014. Tätä koskeva esitys tulee tehdä Opetus- ja Kulttuuriministeriölle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän selvittämään uutta rakennusarkkitehtiammattikorkeakoulututkintoa. Tavoitteena on, että rakennusarkkitehti (AMK) -koulutus käynnistyisi syksyllä 2014. Laaja-alaisen työryhmän puheenjohtaja on OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Työryhmän tulee saada työnsä valmiiksi 31.5.2013 mennessä.

K-S RIA ry esittää, että JAMK:n hallitus esittää OKM:lle, että mahdollisesti 2014 Tampereella aloitettava rakennusarkkitehtien (AMK) koulutuksen insinööriosuus suoritettaisiin Jyväskylässä, JAMK:ssa.

Lisäksi esitetään selvitettäväksi edellä esitettyjen kustannusten osittaista rahoitusta tutkimus- ja yksityiseltä sektorilta.

Aloitteen pohjalta käytiin rakentavaa keskustelua.

Blogi: Juha Aspinen

K-S RIA:n matkassa, hei kaikille 7.3.2013.

Saan kunnian olla ensimmäisen blogin kirjoittaja tänne uudistetuille Keski-Suomen RIA:n sivuille.
Ajattelin tämän tilaisuuden saatuani jakaa muutamia ajatuksiani kanssanne koskien tätä ammattikuntaamme yhdistävää toimintaa ja kokemuksiani siitä.

Ensimmäinen muistikuvani K-S RIA:n toimintaan liittyy aikaan jolloin Lintulan Mikko oli puheenjohtajana (1976-78) seitsemänkymmentä luvun lopulla. Me silloin nuoremmat jäsenet nautimme täysin siemauksin kokeneempien järjestämistä tuote-esittelyistä ja matkoista oppien tuntemaan toisiamme näissä tapahtumissa. Poutun Pentin ensimmäisellä puheenjohtajakaudella järjestetty Kesä -RIA 1980 sai meidän puolisommekin mukaan toimintaan ja sieltä onkin moni vuosikymmeniä kestänyt perheiden välinen ystävyyssuhde alkanut. Ammatillisesti parasta antia olivat tuohon aikaan hienosti järjestettyjen tuote-esittelyiden lisäksi mahdollisuudet tutustua jo vuosia alalla toimineisiin ammattilaisiin yhdistyksen toiminnan kautta.

Kuva 1. KESÄ-RIA 1980 osallistujat tutustuivat RA Mikko Lintulan johdolla Säynätsalon kunnantaloon.

Kuva 1. KESÄ-RIA 1980 osallistujat tutustuivat RA Mikko Lintulan johdolla Säynätsalon kunnantaloon.

Omalle puheenjohtajakaudelle (1985-86) Rajaniemen Mikon jälkeen ajoittuivat Jyväskylän Asuntomessut 1985. Tapahtuman järjestelyjen puitteissa yhdistyksellämme olikin iso rooli ja myös mahdollisuus korjata taloutemme kestävälle pohjalle. Samaan aikaa ajoittuivat lukuisat varainhankintaan liittyneet talkoot, joissa myös yhteishenki lujittui kovasti. Puheenjohtajavuosien aikana menin mukaan myös liiton toimintaan ja olinkin pari vuotta liittohallituksessa ja sen työvaliokunnassa. Tällöin opin tuntemaan valtakunnan tasolla kolleegoja ja toisaalta liiton toimintaa lähempää. Tämän aktiivisen ajan jälkeen innostus hieman laantui ja olin useamman vuoden ajan rivijäsenenä, jopa passiivisena sellaisena. Puolustuksekseni voin mainita työni jakantuneen viikottain aika lailla puoliksi pääkaupunkiseudun ja Jyväskylän välille. Tällöin aikaa ja jaksamista aktiiviseen harrastustoimintaan ei enää löytynyt. Toisaalta tässä välissä RIA -liitto siirsi painopistettään ammatillis-aatteellisesta enemmän ammatti -järjestön suuntaan ja  yrittäjänä minulla ei siihen oikeastaan ollut annettavaa sen enempää kuin intressiään.

Kun Poutun Pena sitten 2010 valittiin uudestaan puheenjohtajaksi lähdin aktiiviseen toimintaan mukaan uudelleen. Pääsin yhdistyksemme liittohallitusedustajaksi ja toisen kerran työvaliokuntaan. Täällä olin mukana yrittäjätoiminnan kysymyksissä ja vein nyt aktiivisemman roolin ottaneen yhdistyksemme ajatuksia liiton toimiston ja hallituksen tietoisuuteen.

Muutaman minulle tulleen välivuoden aikana paikallisyhdistyksen toiminta oli melko tavalla muuttunut ja nykyisin joukkojen saaminen liikkeelle näyttää olevan kovasti paljon vaikeampaa kuin aikoinaan. Uudet tiedonhankinnan välineet ovat pienentäneet esimerkiksi uutuustuotteiden ja menetelmien esittelytilaisuuksien merkitystä. Samoin työelämä näyttäisi vievän ihmisten ajan niin perusteellisesti, ettei sitä riitä näihin yhdistysaktiviteetteihin käytettäväksi.

Toiminta RIA:ssa on antanut eri elämän vaiheisiin erilaista sisältöä. Alussa se oli erinomainen paikka oppia tuntemaan paikallisia kollegoja. Silloin luotu verkosto tarjoaa vieläkin lukuisia mukavia ja hyödyllisiä hetkiä eri tilanteissa. Sittemmin se on tarjonnut mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa ammattikunnan julkikuvaan ja päätöksentekoon. Nyt viime vuosina olen saanut olla mukana vaikuttamassa uusien toimintamallien ja välineiden käyttöönotossa ja hyödyntämisessä.

Kuva 2. K-S RIA:n 4.10.2012 järjestämän Rakentajaseminaarin osanottajia JAMK:lla.

Kuva 2. K-S RIA:n 4.10.2012 järjestämän Rakentajaseminaarin osanottajia JAMK:lla.

On ollut etuoikeus saada nähdä kaikki tämä kehitys, missä yli kolmenkymmenen vuoden aikana olen ollut mukana.

Yhteenvetona voin suositella kaikille toimintaan mukaan lähtemistä niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Itse olen kiitollinen kaikesta kokemuksesta ja niistä lukuisista ystävyyssuhteista joita matkan varrella on saatu solmia.

Kuva 3. Rakentajaseminaarissa 4.10.2012 vasemmalta RA Tommi Luukkonen, RI Juha Aspinen, johtaja Valery Shlyamin ja kaksi muuta henkilöä Venäjän suurlähetystöstä sekä puheenjohtaja Pentti Pouttu.

Kuva 3. Rakentajaseminaarissa 4.10.2012 vasemmalta RA Tommi Luukkonen, RI Juha Aspinen, johtaja Valery Shlyamin ja kaksi muuta henkilöä Venäjän suurlähetystöstä sekä puheenjohtaja Pentti Pouttu.

RI Juha Aspinen on valmistunut Tampereen Teknillisestä Oppilaitoksesta Rakennusinsinööriksi 1975.
Keski-Suomen RIA:n puheenjohtaja 1985-86 ja K-S RIA n hallituksen jäsen 2013-15.

Valokuvat ovat Pentti Poutun kamerasta.